Már jó pár éve élek vidéken, és egyre inkább látom ennek az életmódnak az előnyeit. A városok tele vannak emberekkel, és gyakorlatilag lehetetlen egyedül lenni. Vidéken az embereknek nincsenek problémái a nem létező magánélettel vagy a forgalom állandó zajával. Nem kell látni senkit, ha az illető nem akar, és gyakran nem hallja az autók zaját egész nap.

A természethez közelebbinek is érezzük magunkat. Vidéken inkább a madarak énekelnek, mint a forgalom csinálja a zajt. A vidéki házakat természet veszi körül, amely nyugtató hatással van mind az elmére, mind a testre. Itt az embernek nem kell elhagynia otthonát, hogy közelebb kerüljön a természethez, mert itt a természet jön közel hozzánk, és nagyon gyakori, hogy a vadon élő állatok, mint a madarak, pillangók, sündisznók, rókák, nyulak és még a szarvasok is a hátsó udvarban mászkálnak.

A városi lakosok nem rendelkeznek nyitott terekkel és a gyerekek kevesebb szabadtéri játékkal játszanak, ehelyett a számítógépes játékokkal foglalkoznak. De ha vidéken élsz és van udvarod, játszhatsz egy labdával, megtanulhatsz kerékpározni, vagy egyszerűen csak szórakozhatsz a szabadban.

Barátságosabbak is vidéken az emberek. Mindenki ismeri mindenkit, és az emberek köszönnek egymásnak. A vidék közösségei sokkal kisebbek, de szorosabbak a kötelékek és nyitottak az új jövevényekre is. Az itt élő emberek nagyon barátságosabbak és készek segítséget nyújtani anélkül, hogy bármit is kérnének cserébe.

Bár nagyon szeretünk egy kisebb városban élni, mióta megszületett a fiam, nehéz beilleszteni az edzést az életembe. Régen sokat jártam futni, de most már nehéz addig rábíznom valakire a gyereket, akit tudna rá vigyázni. Így egy időre le is mondtam a sportról, de aztán hallottam a sport babakocsikról, amikkel lehet futni is. Először nem hittem, hogy biztonságos lehet az, hogy én a gyerekkel együtt fussak, mert mi lesz, ha a nagyobb sebességnél kiesik. Meg sok esetben az utak sem teljesen jók ilyen célokra, és szintén nem jó a babának, ha zötykölődik. De aztán találtam egy olyan kocsit, amit simán használhatok itt vidéken is, és közben lassan ki is tapasztaltam, hogy lehet babakocsival együtt futni.

Persze a legbiztonságosabb az, ha az ember egyedül tud futni, de gyerekkel ez nem mindig lehetséges. Tehát itt van néhány tipp, amit felfedeztem, hogyan lehet a sport babakocsival való futás a lehető legegyszerűbb és élvezetesebb.

Kerüld el a járdákat. Míg néhány ember mindig az úton fut, én általában inkább a járdákat választom, de a babakocsival lehetetlen azon közlekedni. És nem csak a 60 éves járdákkal vannak gondok, amik régiek és esetleg nincsenek is olyan jól karban tartva. Még a legkisebb dudorokat is nagy bajokat okozhatnak a járdákban, és így lehetetlenné válik, hogy egy futó a babakocsival ezeken rohanjon, mert a rések, repedések meg a kis kitüremkedések instabillá teszik a kocsit, a babát is rázzák, és így nem is lesz biztonságos a futás. Jobb elkerülni az ilyen rossz utakat..

Ragaszkodj a nem forgalmas utakhoz. Mivel a járdák ki vannak zárva , a legjobb esélyed a legcsendesebb környék, ahol amúgy is kevés autó van. Úgy találtam, hogy a járművezetők különösen figyelmesek, amikor egy babakocsival jöttem feléjük, sokkal inkább, mint amikor egy magányos futót látnak, ami nagyszerű felfedezés volt. A kövezett sétáló utak nagyszerűek, de nem mindig van időm, hogy betegyem a babát és a babakocsit az autóban, hogy eljuthassak egy olyan kimondottan sportolához kialakított széles útra, ahol a kocsival is kényelmesen elférek, és az út is teljesen sima. A futáshoz kialakított utak pedig általában simák és göröngy mentesek szoktak lenni, így azokon babakocsival is jó futni. De nem mindenkinek van ilyen út a közelében.

Nem menj dombokra vagy nagyon lejtős területekre. Amúgy is kemény felfutni hegynek felfelé egy nagyobb dombra, még akkor is, amikor nem kell cipelned semmit. Most képzeld el, hogy milyen kemény lehet egy kocsit a hegyre feltolni, az futva amúgy sem fog menni. Megpróbálom ehelyett megtalálni a legegyszerűbb és legkönnyebb utat, és inkább olyan szakaszt választani, ami lefelé lejt. Nem kell túlságosan bonyolítani a dolgokat.

Ne aggódj a tempó miatt, soha nem fogsz olyan gyorsan futni egy több kilós babakocsival meg egy szintén súlyos gyerekkel, mint amikor egyedül futsz. De azt szeretném mondani, hogy van a szokásos futósebességed, és külön van a sport babakocsival való futás üteme, és ezt a két dolgot nem kell egymáshoz mérni. Számomra ez olyan, mint egy másik cél, és nem akarok úgy futni, mint egyedül, hanem a kocsival való futást akarom fejleszteni.

Ne fuss messzire. Soha nem tettem több mint négy kilométert egy sport babakocsival. Ez kicsit olyan, mint a futópadon történő edzés. Rövid edzésekre fogom használni, de hosszú távon kínzás lenne. Vagy azt is lehet csinálni, hogy ha van valaki, akivel futni szoktál menni, hogy időnként cseréltek, és mindig más tolja egy kicsit a kocsit. Így sokkal tovább is juttok, mert nem fáradsz ki olyan hamar.

Ellenőrizzed kétszer az övet. A kocsiban pontosan azért van benne az öv, hogy még ha göröngyös úton futsz is, így biztos lehetsz abban, hogy a gyerek teljesen biztonságban van, nem fog kiesni. De az egyik futás végén egyszer észrevettem, hogy a csat kioldódott. A fiam még mindig biztonságosan volt a babakocsiban (és azt hiszem, még aludt is), de igazán ijesztő volt, nem akartam belegondolni, mi történhetett volna, ha egy nagyobb bukkanó tűnik fel az úton Azóta mindig kétszer ellenőrzöm az övet, mielőtt elindulunk.

Hozz egy mini pelenka táskát: A babakocsival és a baba súlyával együtt nincs olyan anyuka, akiknek ezek melle szüksége van egy nagy pelenka táskára is, ami csak még jobban lelassítja. Sok edzős táska jó erre a célra.

Keress egy olyan pozíciót, amely a te számodra működik, és úgy állítsd be a kocsi különböző részeit. Az én sport babakocsim nem rendelkezik állítható fogantyúval (az enyém nem a legolcsóbb, de nem is túl drága,megfizethető, és elég jól működik nekem). Amikor először elkezdtem futni vele, a vállam fájt és a karjaim is sajogtak, mert rossz pozícióban voltak. Hamar megtanultam, hogy ha a babakocsit egykezesen vezetem, nem lesz fájdalom. Mindkét kezemet kell használnom a sarkoknál való elforduláshoz, de egyébként jól működik ez a módszer.

Ne használj futás közben fejhallgatót. Azt hiszem, néhányan nem hallgatnak zenét, miközben a babával futnak, de én nem tudok zene nélkül futni. A babakocsinak igazán hatékony mobiltelefon tartója van közvetlenül a kormányon, így tudok akár rádiót is hallgatni vagy zenét, miközben hallhatom a fiamat is. Az nem jó, ha valaki fejhallgatóval fut, és ha a gyerek elkezd sírni, meg se hallja.

Amikor az első pár alkalommal használtam a sport babakocsit (de persze előtte vártam az ajánlott hat hónapig), kimentem a parkba a férjemmel futni, és mindketten az időnk nagy részében megfigyeltük a gyerek hangulatait és arckifejezését. Megtanultam, ha csendben van, akkor az azt jelenti, hogy rendben van, nem irritálja a babakocsival való futás. Valójában szinte minden alkalommal elalszik, amikor kimegyünk a kocsival, úgyhogy nem zavarja a dolog.

Ne vigyél takarót. Egy nap, amikor észrevettem, hogy szeles volt kint az idő, egy takarót tettem a gyerekre, hogy melegen tartsa. Azt hittem, nagyon jól eligazítottam a takarót a csat körül, de a három kilométeres futás közben félúton meglazult és becsavarodott az első kerékbe! Nemcsak meg kellett állnom, csaknem el kellett tépnem a takarót,mert alig tudtam kiszedni. Azóta tudom, hogy nem szabad semmilyen laza dolgot vinni a futáshoz, ami leeshet vagy hozzáérhet a kerékhez.

Ezek után biztos sokan kíváncsiak rá, hogy nekem milyen babakocsim van. Én a babakocsik.hu oldalról rendeltem a miénket még egy éve. Azóta rendszeresen használtam, de semmi baja. Ezek a sport babakocsik amúgy is úgy vannak megcsinálva, hogy ellenállóak legyenek, de a miénk kimondottan masszív. Emellett jó a rugózása is, így nem kell attól tartanom, hogy a gyerek benne rázkódik. A miénk szürke, de ezen kívül még van 6 szín amik közül lehet választani. Könnyű állítani például a támlát vagy a kupolát, és könnyen összecsukható is, így egyszerűen be lehet tenni a kocsiba. Ez egy olyan sport babakocsi, amivel mindenki jól jár, és ha megrendeled, akkor ingyen ki is hozzák az országban bárhova. De ha Pesten laksz, akkor ott van egy üzletük, ahol meg is nézheted a termékeket, és ott van a garanciális ügyintézésük is.

Mióta megvan a babakocsi, már én is élvezhetem a vidéki élet előnyeit, és sportolhatok a szabadban a gyerekkel együtt.