Kedves falumbéliek és környékiek! Ma egy nagyon jó hírrel köszönthetlek titeket, ami egy új lehetőséget kínál számukra, vidéki embereknek. Végre nem csak a fővárosi és annak környékén lakó emberek járnak jól, végre mi, vidéki mezőgazdászok is kezdhetünk valami izgalmasat.

Feltételezem, hogy mindannyian tudjátok, hogy országunkban a paksi atomerőműn kívül nincsenek más igazán nagy egységteljesítménnyel rendelkező erőművek, talán még a Gönyűi Kombinált Ciklusú Erőmű hozható szóba, ami az egységteljesítményt illeti. Ezek a kisebb ás nagyobb erőművek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy országunk teljes áramszükségletét lefödjék, és ez nagyon szomorú, hiszen külföldről kell áramot vásárolnunk. Kormányunk azonban kitűzte célnak, hogy tíz éven belül szeretnék teljesen önellátóvá tenni Magyarországot. Nemes gondolat, én nagyon szimpatizálók vele, feltételezem Paks2 is ennek a projektnek a része. Na de hogy és miben érint ez minket?

napelem erőmű létesítése

Képzeljétek, az a terv, hogy mi, mezőgazdászok is beszállhatunk ebbe az önellátó áram projektbe, mégpedig napelem erőmű létesítése révén. A pontos terv úgy szól, hogy tíz év múlva országunk energiaigényét ötven százalékban atomenergia és a maradék ötven százalékban pedig megújuló energia fogja ellátni. Természetesen ebbe a másodikba még sok minden más is beletartozhat, de ott van közöttük a napelem is.

Tehát a kormány összesen háromezer kis napenergia farm létrehozását szeretné támogatni, majd miután elkészült, felvásárolná az ott megtermelt áramot. És kik igényelhetik a támogatást? Földtulajdonosok és földművesek, akárcsak mi vagyunk. Egyszerű emberek, akik abból próbálnak megélni, hogy az időjárással és a kártevőkkel versenyt futva zöldségeket és gyümölcsöket termelünk.

Miből is áll pontosan a támogatás? Nem, sajnos nem fizetik ezt ki nekünk, de érdemes tudni, hogy a napelem nagyon hamar megtérül, úgyhogy bátran lehet rá kölcsönt felvenni, teljesen biztos, hogy nem maradunk gondba vele. Ráadásul azoknak, akik részt vesznek ebben a projektben kedvezményes hitelt biztosítanak, valamint az engedélyszerzést is könnyebbé teszik számunkra.A lényeg az, hogy egy hektárnyi földre telepítsünk 0,5MW-os napelemparkot. Remélem, hogy tudjátok, hogy az országban senkinek sem megengedett, hogy árusítsa az áramot, akkor sem, ha a napelemei túltermelnek (ezért nem érdemes magáncélra több napelemet felszerelni, mint amennyi a szükségleteket kielégíti). De komolyan írtam! Még azok a cégek sem adhatják el, akik telephelyeikre napelem farmokat létesítenek. Egyszerűen mi vagyunk az első csoport, akinek ez megengedett, sőt, ajánlott! Ráadásul nemrég lecsökkentek a környezetvédelmi termékdíjak is, amik a napelemeket illetik. Mindenki a mi oldalunkra játszik!

Az gondolom számotokra is egyértelmű, hogy csakis regisztrált földművesek élhetnek a lehetőséggel. De felénk sokan vagyunk regisztrálva, például jómagam is, szóval ezért nem aggódom. Ami inkább jobban megszűri a jelentkezők lehetőségét, legalábbis felénk, az nem más, mint a föld! Mármint ez nem egy igazi szűrő, mert nem kizáró jellegű, de ajánlott olyan földrészre helyezni a napelemeket, ami földművelésre nem igazán alkalmas. Felénk szerencsére, vagy sajnos, de kevés ilyen terület van. De mondom, ez nem kizáró jellegű dolog, csak ajánlott figyelembe venni.

Szerintem nagyon nagy tiszteletet is elismerést tudnánk kiváltani a környékünknek, ha minél többen beszállnánk ebbe a projektbe. Mi lehetnénk az egyik első környék, aki ennyire komolyan vette ezt a témát. Akár azt is megbeszélhetnénk, hogy a falu melyik határába szereltetnénk be a napelemeket, és akkor a másik oldala például megmaradhatna “kilátásnak”. Tudjátok, hogy nehogy valaki arra panaszkodjon, hogy elcsúfítjuk a környéket. És el tudom képzelni, hogy lesznek ilyen panaszok, de biztosan azok szájából, akiknek nincs megfelelő földterületük a napelem farmhoz, vagy akiknek nincs hivatalos mezőgazdasági engedélyük, ezért nem tudnak saját napelem farmot létrehozni. Rossz akarok mindig voltak és lesznek, de én azzal vigasztalom magam, már előre, hogy a jövő nemzedékének teszünk jót azzal, hogy olyan energiaforrást telepítünk a földjeinkre, ami megújuló forrásból gazdálkodik és ami nem szennyezi a környezetet, vagy esetleg nem veszélyes rá. Örülök, hogy végre a kormány is belátta, hogy ez mennyire fontos és hogy érdemes elindulni ezen az úton. Úgyhogy csak tanácsolni tudom nektek kedves barátaim, ismerőseim és szomszédaim, hogy vegyétek fontolóra a projektet. Én mindenképp belevágok és ha bármilyen kérdésetek van, elakadtok a folyamat során, szóljatok, mert szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat.