Szabadúszó coacherként dolgozom immáron legalább öt éve. Nagyon sokáig jómagam is egy cég részeként dolgoztam, teljesen beépülve a munkás és dolgos hétköznapokba. De egyszer csak rájöttem, hogy számomra ez már nem kielégítő és szeretnék valami olyasmivel foglalkozni, amiben jobban kiteljesíthetem magam, szabadabb lehet. Saját időbeosztásom lehet és én magam válogathatom meg az ügyfeleimet. A cég, ahol azelőtt dolgoztam, gyakran, ez alatt értsd, hogy évente többször is rendezett valamilyen csapatépítő programot. Ezek a csapatépítő programok azonban nem a szó szoros értelemben vett csapatépítők voltak.

Arról, hogy milyen egy nem jó csapatépítő

Ilyenkor a vezetőség, vagy a megbízott szerencsétlen munkatárs, választ valamilyen random helyet, ahol leszervezik hogy a céges kártyával rendelkező egyedek éjfélig ingyen fogyaszthatnak bizonyos alkoholokat. De a rövidek természetesen kizárva. Aztán odasereglik az a húsz, vagy harminc ember, aki rávette magát arra, hogy részt vegyen ebben a buliban és együttesen, viszonylag szolidan, de leisszák magukat.

Miért rossz ez? Mit gondoltok, hétfőn majd ezek az emberek jobban fognak együtt működni? Oldott már meg egy illuminált éjszaka komoly gondokat? Ki az, aki még nem látott vitákat az ilyesfajta csapatépítőkön. És mi van azokkal, akik nem isznak, vagy kevesebbet, esetleg vezetnek? Ezek az egyedek ásítozva ücsörögnek a sarokban, józan szemmel nézik végig, ahogy a kollégáik próbálják magukat jól érezni és szolidan nézegetik az órájukat, azt latolgatva, hogy mikor nem ciki lelépni.

Miért lehetnek jobbak a csapatépítő programok vidéken?

Számos előnye van a vidéki életnek és a vidéki programoknak. Persze ennek java részét már mindannyian ismerjük: csodálatos a levegő, rengeteg a látnivaló. Maga az a tény, hogy kikerülünk a komfortzónánkból egy olyan lendületet ad számunkra, amit a városi lét és a taposó malom nem képes visszaadni.

Amikor erre rájöttem, akkor kezdtem el komolyabban azzal foglalkozni, hogyan is tudnék én segíteni a cégeken? Hogyan segíthetném a dolgozókat hozzá ahhoz, hogy élmény legyen bemenni a munkába. E kutatásaim során találtam rá a BalatonPro-ra, ami olyan csapatépítő programok egész arzenáljával rendelkezik, amelyeket rengeteg különböző cégnek tudtam ezidáig javasolni.

Az én munkám csak odáig tart, hogy az emberekkel a munkahelyükön beszélek és ott tartok nekik foglalkozásokat, de ahhoz, hogy az én munkám is igazán eredményes lehessen, szükséges egy olyan professzionális csapat munkája is, mint amilyen ez a balatoni társaság. Nagyon korrekten és felkészülten végzik a munkájukat. Sokkal többek, mint egy puszta hajókölcsönző társaság.

Programjaik nagyon sokféle igény kiszolgálására lettek kitalálva. A versenyektől egészen a közös feladatok megoldásáig, nagyon sokszínű a programjaik listája. A vidéki elfoglaltságok igazi lángvivői. Minden csapat, aki a tanácsomra ellátogatott hozzájuk, csupa fantasztikus élményről számolt be. Gyakori egyébként, hogy kitolt hétvégi munkanapokat, vagy konferenciákat szerveznek náluk, hiszen erre is van lehetőség. Az pedig, hogy a munkát meg lehet szakítani egy kellemes kis hajózással a Balaton közepe felé, egyszerűen leírhatatlan élmény.

Az ilyen alkalmakkor a munkatársak óhatatlanul közelebb kerülnek egymáshoz. Ezek a programok ugyanis lehetővé teszik, hogy jobban megismerhessék egymás életét, múltját és képességeiket. Ez pedig nagyon fontos. Egy közös horgászat, vagy úszás a Balaton közepén rengeteg dolgot elárul a menedzsereknek arról, hogy az alkalmazottainak milyen helyeket kell szánnia a különböző projektekben.

Az itt dolgozó emberek is rendkívül profik. Nagyon készségesen viszonyulnak a hozzájuk látogatókkal. Látszik rajtuk, hogy tapasztaltak és legfőképpen az, hogy rendkívül szeretik a munkájukat.

Most, hogy végre megérkezett a jó idő és itt a nyár, semmiképpen sem szabad kihagyni egy ilyen fantasztikus programlehetőséget. Nem kell félni attól sem, hogy rossz idő lesz, hiszen időjárástól függően a programok idején is lehet változtatni. Idén én is elkísérem ide az egyik cég dolgozóit, akiknek segíteni szoktam a hétköznapokban és már nagyon várom, hogy ott lehessek!