Mindig is újságíró szerettem volna lenni. Gyermekkoromban elhatároztam, hogy felnőttkoromban izgalmas, élményekkel teli életet szeretnék élni, és ehhez a legmegfelelőbb szakmának az újságírást találtam. Arra gondoltam, hogy az újságírók minden érdekes eseményen jelen vannak, sokszínű emberekkel találkoznak, beszélgetnek és még egyes helyekre ingyen is bemehetnek. Ez részben igaz, de azért sajnos nem csak ebből áll ez a szakma sem. Most már tudom, hogy rengetegszer monoton munkát kell végezni, csak a szerkesztőségben kell ülni, és püfölni a klaviatúrát. Ezt saját tapasztalatból mondom, hiszen sikerült megvalósítanom a gyerekkori álmomat, újságíró lett belőlem.

Egy kis, vidéki lap írója, szerkesztője vagyok. A környéken nem történnek minden nap olyan eget rengető események, hogy csupa érdekességből álljanak a hétköznapjaim, de nincs okom a panaszra. Eddigi pályafutásom alatt sok számomra ismeretlen dologról hallhattam. Hétfőn például egy informatikussal készítettem interjút, aki rengeteg hasznos információt osztott meg velem. Például korábban sosem hallottam a tárhely szolgáltatásról, ő mesélt nekem először erről.

Engem nem igazán érdekel az informatika, azonban a tárhely bérlés nekem is felkeltette az érdeklődésemet. A legjobb barátom, Márk tollakat forgalmaz a neten. Minden típusú, minőségű toll megtalálható a boltjában. Kezdetben azt hittem, hogy ez a vállalkozás nem lesz jövedelmező, de szerencsére tévedtem. Rengeteg ember van, aki kedveli az értékes, minőségi tollakat, emiatt pörög az üzlet. Az online áruházakban az a jó, hogy a vásárlók mindenhonnan rendelhetnek, így természetesen akár más kontinensekről is vannak rendelők. A legkevesebb érdeklődő épp Magyarországról van.

A webshop tehát egyre nyereségesebb, azonban Márknak sokszor meggyűlik vele a baja. Az internetes oldala rendszeresen leáll, valamint lassan és akadozottan működik. A szakember elmondása alapján a szerver tárhely bérlés épp ezeket a problémákat szünteti meg.

Az interjú után az informatikus tanácsát kértem. Megkértem, hogy ajánljon egy céget, akiknek minőségiek a tárhely szolgáltaik. A pasi egyből a RackForest vállalatot ajánlotta, akik természetesen az interneten jelen vannak, így minden lényeges információ beszerezhető róluk.

A RackForest weboldalát könnyen megtaláltam. Az oldalukon valóban sok infó található, így könnyen meg lehet érteni, hogy mi is pontosan a szerver tárhely bérlés és milyen programokat használnak ehhez.

A cég Linux-alapú webtárhely szolgáltatása megbízható szervereken, gondosan tesztelt szoftverekkel, nagy tapasztalattal rendelkező rendszergazdákkal és képzett ügyfélszolgálattal rendelkezik. Tárhely szervereiken az elmondásuk szerint népszerű, bár számomra ismeretlen cPanel-t használják, ami a funkcionalitásért felel. A cPanel egy hosting kezelő szoftver, amely grafikus menürendszerrel és automatizált szolgáltatásokkal rendelkezik.

A CloudLinux biztosítja a tárhelyek stabilitását úgy, hogy ügyfelenként limitálja a felhasznált erőforrást, így a felhasználók nincsenek hatással a szerveren lévő többi tárhelyre. A CloudLinux a rendelkezésre állásért felelős.

A CXS Exploit Scanner és Imunify360 biztosítja az internetes oldalak biztonságát. Az Imunify360 két fő funkcióval rendelkezik: az MODSEC web application firewall (WAF) és az OSSEC open-source host-based intrusion detection system (HIDS). A WAF a WordPress és egyéb CMS-ek sebezhetőségeinek a blokkolását végzi, például a vírusos fájlok feltöltését akadályozza meg. Ennek a védelemnek a használata nem kötelező, a RackForest ügyfelei akár ki is kapcsolhatják, bár számomra meglepő lenne, ha bárki megtenné ezt. A HIDS a nem webes támadások szűrését, blokkolását jelenti. Az Imunify360 előnye a többi hasonló megoldással szemben, hogy van lehetőség a captchával való továbblépésre. Következésképp megállapítható, hogy a RackForest-nél az weboldalát mindenki teljes biztonságban tudhatja. Ilyen védőrendszerrel Már oldala biztosan nem rendelkezik.

Lényeges, hogy a RackForest webtárhelyei kompatibilisek a népszerű tartalomkezelő rendszerekkel, mint például a WordPress, a Joomla, a Drupal, valamint az egyedi fejlesztésű szoftverekkel is. A felhasználók a Softaculous Installer segítségével néhány kattintással telepíthetik a legnépszerűbb blog motorokat, webáruházakat és tartalomkezelő rendszereket. A Softaculous lehetőséget ad a nem hozzáértőknek is, hogy létrehozzák a megálmodott weboldalukat. Az információk bebizonyították számomra, hogy a RackForest profi segítséget nyújt minden ügyfelének.

A RackForest honlapján négy pontban azt is összefoglalták, hogy miért is érdemes az SSD tárhely szolgáltatást használni. Először is a weboldal gyorsabbá válik az SSD tárhelynek köszönhetően. A merevlemez alapú tárolás esetén a meghajtó tipikusan csak 180 IOPS teljesítményt képes elérni, míg egy szerver szintű SSD 75.000 IOPS-sel töltődik be. A számok jól mutatják, hogy igen nagy a különbség a kétfajta tárolás között.

Az oldalak gyorsasága lényeges szempont, mivel a Google a weboldalak rangsorolásánál a sebességet is figyelembe veszi. Egy gyors szájt nagyobb eséllyel kerül be a Google első találatai közül. A legtöbb internetező ezek közül kattint valamelyik oldalra, nem lép át a többi oldalra.

A nagyobb sebességű webáruház a bevétel növekedését is elősegíti, hiszen egy felmérés szerint két másodperces késés az egyik oldal betöltődésekor 20 százalékkal is növelheti a kosár eldobását, ami 87 százalékos vevővesztést jelenthet. Meglepett ez az adat, pedig ha igazán belegondolok, én sem szoktam időzni a lassú oldalakon, főként nem a webshopoknál, hiszen rengeteg hasonló oldal található, emiatt nem húzom az időmet a rossz oldalakkal. Márknak sem ártana a a webbolt gyorsaságát növelni, hiszen lehet, hogy sokkal jobban menne a tollas biznisze.

A webtárhely bérlésnek köszönhetően nem csak gyorsabb lesz az oldal, de a leállással sem lesznek gondok, megbízhatóan, stabilan fog működni. A merevlemez mechanikus szerkezet, mozog, hőt termel, azonban az SSD nem így működik, ezért kisebb eséllyel áll le.

A tárhely szolgáltatás által környezetkímélőbbé is lehet válni, mivel az SSD mintegy ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint a merevlemezek. Egy felmérés szerint egy SATA háttértáron 6,43 Watt, míg egy SSD-n 1,19 Watt energiát igényelt. A zöldebb működés érdekében érdemes tehát a tárhely bérlés mellett dönteni.

A RackForest összesen kilenc csomagot kínál ügyfeleinek, hogy minden típusú weboldalnak megfelelő tárhelyet biztosítson. Márk weboldalához szerintem az SSD Fifteen csomag passzol a leginkább, amely számos terméket forgalmazó, közepes forgalmú webshopnak, kb. napi 1000-1500 egyedi látogatóig ajánlott. Az SSD Fifteen 1 900 forintba kerül havonta, ami bruttóban 2 413 forintot jelent. Ehhez a csomaghoz 15 GB tárterület, 1 GB fizikai memória és 25 hozzárendelhető domain jár. Viszont korlátlan: az aldomainek, az FTP hozzáférések, az e-mail átirányítások, a postafiókok és az adatbázisok száma, a hálózati sebesség és az SSD IOPS. Az adatforgalmi korlát 2 TB havonta, míg az e-mail küldés limit egy domainről 500 db. óránként.

Számomra az SSD Fifteen csomag a legszimpatikusabb, de persze ebben már nem én döntök. A tárhely csomagok online, öt lépésben megrendelhetők. Nincs semmi túlbonyolítva, minden nagyon egyszerűen elvégezhető. Először a domain nevet kell kiválasztani, majd az ezzel kapcsolatos beállításokat kell elvégezni. Ezután jönnek a szolgáltatással kapcsolatos aprólékos beállítások. Végül a megrendelés összegzése és a konkrét megrendelés következik. A vásárlás előtt azonban szerintem Márknak utána kellene járnia, hogy valóban az SSD Fifteen csomag illik-e a legjobban a honlapjához.

Nagyon belemerültem a tárhely bérlésbe, pedig nekem még weboldalam sincs. Remélem, hogy Márknak tetszeni fog az ötletem, és felveszi a kapcsolatot a RackForest-tel. Meggondolatlanság lenne ezt a lehetőséget kihagyni, hiszen a tárhely szolgáltatásnak köszönhetően jóval jobban működhetne a tollas webshop.