Pest megyében lakunk, egy fővároshoz közeli kis faluban, ahol még párás a reggel és madarak csicseregnek hatalmas fáinkon. Életem legjobb döntése volt, amikor a kis lakásból vidékre költöztem családommal, itt minden olyan békés és stresszmentes.

Amikor kiköltöztünk, sok furcsaságot vettünk észre a vidéki életben, egyik ilyen dolog a csatorna rendszer hiánya volt. Nem is értettem, hogy tudnak meglenni az emberek szennyvízelvezetés nélkül, aztán megismerkedtem az emésztő fogalmával, sőt, meg is nézhettem, mert a háztól kb. 20 méterre található az a kiépített gödör, ahova a szennyvizünk folyik.

Szomszédaimtól megtudtam, hogy ez az “elavult” rendszer nem is olyan régimódi, inkább természetközeli, környezetkímélő megoldás. Akinek emésztője van, annak nem szabad akármilyen vegyszereket használnia, mert minden káros anyag a talajvízbe szivárog, így különösen fontos körültekintően vásárolni a háztartási tisztító szerekből.

Jött a hír az önkormányzattól, hogy az év végéig a mi utcánkban kiépítik a csatornarendszert, és minden háztartásnak nyilatkoznia kell, hogy óhajt-e felcsatlakozni rá, vagy sem. Ha nem csatlakozunk rá, és továbbra is emésztőt használunk, akkor talajterhelési adót kell fizetnünk.

Nem hagyott nyugodni ez a közmű-csatlakozási kérdés, ezért hát szakemberhez fordultam, hogy pontosan megtudjam, milyen előnyei, hátrányai vannak a csatlakozásnak. A vizgazfutesszerelo24.hu/vizszereles oldalon részletesen lehet olvasni a lakóházak vízszerelési, csatornázási kérdéseiről, többek között a csatornaszerelés buktatóiról is.

Ha nem szeretnénk, hogy a későbbiekben kellemetlen meglepetések érjenek, érdemes szakember segítségét kérni a csatornahálózatra való felcsatlakozáshoz. A csövek lejtési szöge egy kardinális kérdés, ha túl meredek a szög, akkor a lezúduló víznek nem lesz ideje a szilárd részek eltávolítására, az ott fent lerakódik és egy idő után elzáródást okoz majd. ha netán a szög a ház felé lejt, akkor egyértelmű, hogy nagyon hamar ki fog derülni a baj és dugulást okoz, hívhatjuk vissza a szerelőt. A csövek kanyarulatában érdemes tartózkodni a 90°-tól, mert ott előszeretettel telepednek meg nagyobb szennyeződések.

A csövezés kialakításánál figyelembe kell venni a terepviszonyokat is, mivel a cső a talajban fut, előfordulnak az útjában gyökerek, illetve idővel a fák gyökerei akkorára nőhetnek, hogy megrongálják a csatornacsövet, ezzel repedést, törést okozva, ezért érdemes eltávolítani a nagyobb fákat, vagy másfelé vezetni a csatornát.

A szakemberek tanácsára felvettem a kapcsolatot a csatornát építő céggel, akiktől részletek tájékoztatást kértem a műszaki paraméterekről, tehát pontosan hova fogják vezetni a közművet az én telkemen belül, mekkora átmérője lesz a csőnek, milyen mélyen fog elhelyezkedni.

Ezeknek a paramétereknek a birtokában újra felkerestem a vízszerelőket, akik biztosítottak arról, hogy meg lehet oldani a csatlakozást, és egyéb kiegészítő megoldásokat is javasoltak, amivel csökkenthetem a vízfogyasztásomat.

Az ereszcsatorna kisebb átalakításával esővízgyűjtésbe kezdhetek, mely amellett, hogy ivóvíz takarékos megoldás, még jobbat is tesz a kertem növényeinek és a vízszámlámnak.

Ha a csatornarendszerre csatlakozunk, akkor érdemes lesz megszüntetni az emésztőgödröt, a tartalmát ki kell üríteni, vagy fel kell tölteni komposzttal, a fedelét érdemes biztonságosan lezárni. Nagy a beszakadás veszélye is, mert ha feledésbe merül, könnyen olyan dolgokat is ráállíthatunk, amit nem bíz el a teteje, ezért ajánlatosabb feltölteni.

Mérlegelve a pro és kontra érveket, úgy gondolom, hogy a komfortosabb megoldást választom és rácsatlakozunk a közművekre, de ettől függetlenül nagyon fogok vigyázni arra, hogy milyen tisztítószereket használok a háztartásomban.