A családommal néhány hónapja költöztünk vidékre a fővárosból. Vagyis, hogy pontos legyek, vidékebbre, hiszen nem mentünk olyan messze, Érdre költöztünk csak, itt vásároltunk egy kertes családi házat, az érdligeti vonatállomástól nem olyan messze. Nos, ez tényleg nem vidék, nagyjából harminc perc alatt lehet beérni vonattal a Délibe, de ahhoz képest, ahol azelőtt Budapesten laktunk, nekem nagyon is vidéknek érződik. Eleinte féltem is, hogy a gyerekek nehezen fogják megszokni, hiszen a belvárosban nőttek fel, ahonnan minden néhány percnyi sétára volt csupán, de néhány hét zsörtölődés után nekik is jobban tetszik a reggeli madárcsicsergés az autózúgás helyett és a jó levegő is.

A lakásfelújítás egy nagyon hosszadalmas folyamat volt, mivel mikor befejeztünk valamit, kiderült, hogy valami máson is kell javítani, így még így is jó pár hónappal később tudtunk költözni, mint terveztük. A legelső dolog, amivel kezdtük a nyílászáról cseréje volt. Mivel régi típusú ablakok voltak, mondtam a férjemnek, hogy bármennyire is úgy tűnik, rendben vannak, mindenképp cseréljük ki modern, műanyag ablakra, hiszen azok sokkal biztonságosabbak, sokkal jobban szigetelnek. Mivel a férjem nagyon fél amúgy a betörőktől, illetve nagyon szeret spórolni, simán kapható volt az ötletre. Egy jó műanyag ablak ugyanis jelentősen tud védeni a betörésektől, arról nem is beszélve, hogy a két-, gyakran három üveges ablakok, a lapok között levegővel, vagy esetleg gázzal töltve, sokkal jobban szigetelnek, mint ezek a hagyományosak. Sőt, olyannyira tökéletesen szigetelnek, hogy külön szellőző kell rájuk, az esetleges balesetek elkerülése végett. Például, ha valami történik, és szénmonoxid kezd terjedni a lakás levegőjében, enélkül a szellőző szelep nélkül egyáltalán nem tudna cserélődni a levegő.

„Bukó nyíló műanyag ablak árak” – ezekkel a kulcsszavakkal kerestem rá a neten a témára, és a muanyagablakom.hu címen található blogról informálódtam főleg. Nagyon sok infót szedtem össze itt a bukó, nyíló műanyag ablakokról, illetve a bukó nyíló műanyag ablak árakról. Én mindenképp ilyet szerettem volna, a pesti lakásunkban is ilyen bukó-nyíló ablakok voltak, és nagyon meg voltam elégedve vele. De emlékeztem, hogy mikor ott cseréltünk, már akkor is elég magasak voltak a bukó nyíló műanyag ablak árak, az pedig jó pár évvel ezelőtt volt, így fel kellett készülni, hogy tudom ezt a férjemnek beadagolni, akiről, mint említettem, köztudott, hogy nagyon szeret vigyázni a pénzére.

Végül nagyon meglepődtem, igazából egyáltalán nem kellett győzködni, sőt, ő maga választott ki egy drágább, három réteg üveggel, gázzal töltött ablaktípust. Az érve az volt, hogy most kifizetjük erre a több pénzt, de ezt nem egy hónapra akarjuk, hanem jó esetben egy életre, de legalábbis jó pár évtizedre, az biztos. Ha kiszámoljuk, hogy ennyi idő alatt mennyit tudunk spórolni a fűtésszámlán a jó szigetelésnek köszönhetően, tulajdonképpen nagyon is jól jártunk, még akkor is, ha most rengetegnek tűnik az a pénz, amit ráköltünk ezekre az ablakokra.

Szóval nagy egyetértésben bólintottam rá a választására, majd mindketten izgatottan vártuk, hogy bekerüljenek az új ablakaink. Mivel ez elég nagy rumlival jár, a festést és egyéb benti munkákat az ablakcsere utánra terveztünk csak. Egyébként is meg kell hozzá bontani a fal egy részét, a keret körül, felesleges lett volna egyszer dolgozni azzal, majd szétverni. Viszont eleinte nem terveztünk ezzel, ezért néhány héttel elhúzódott a költözés, majd mikor rájöttünk, hogy a fürdőben szivárog az egyik vízcső egy téli fagyás miatt valószínűleg, akkor még pár hetet tolódott… Végül tavasszal tudtunk költözni. Imádom, nagyon boldog vagyok, elképesztően szeretem az új házunkat.