A megfelelő ház megtalálása hosszú és nehéz küzdelem lehet, különösen, ha még nem ismeri az ingatlanpiacot. Ez akkor is így van, ha valaki vidéken él, és ott akar ingatlant találni. Ha valaki házvadászatot folytat, sok szempontot kell figyelembe vennie, és nem mindig lehet mindent világosan látni az első megtekintéskor.

Szerencsére vannak olyan jelek, amelyek segítenek eldönteni, hogy egy ingatlan megéri-e egy második megtekintést. A helyszín továbbra is a legfontosabb szempont az ingatlan megvásárlásakor. Az, ami az emberek számára a hely szempontjából fontos, vásárlónként eltérő, de az ügynökök általában azt tanácsolják, hogy vásároljon a lehető legjobb utcában, ami közlekedés szempontjából is jó.

Az ingatlan földrajzi elhelyezkedése mellett fontos figyelembe venni annak helyzetét is. Egyes ingatlanoknál nehezebb jelzálogköltséget szerezni, mint másoknál, például a sokemeletes lakások és az üzlet feletti lakások. A helyi önkormányzat tulajdonai és a rövid bérleti díjú lakások szintén problémákat okozhatnak a lakáshitel megszerzésekor.

Vigyázzon, ha nincs belső fénykép a házról a hirdetésben, mert ez azt jelentheti, hogy nem túl szép vagy túl kicsi a fényképezéshez. Ugyanígy, egy kis látószögből készített külső fotó azt is jelentheti, hogy a tulaj nem akarja, hogy lássa, mi van a szomszédban.

A zárak is fontosak lehetnek. Gondoljon arra, hogy biztonságban érezheti-e magát az ingatlanban, ha megvette. Ha egyedül él, valóban jól érzi magát egy földszinti lakásban, amelybe könnyen betörhetnek? A ház biztosítása csak akkor fog fedezni bizonyos károkat, ha a zárak és ablakok megfelelnek bizonyos biztonsági szinteknek, ezért ellenőrizze, hogy megfelelőek-e, és van-e riasztó.

Fontolja meg azt is, mi történne, ha a szomszédos fodrászüzlet gyorsétterem-üzletté válna, vagy a szemben lévő falusi rendezvényterem rendszeres késő esti diszkókat tartana.

Repedések a falban, és egyéb strukturális problémák szintén bajt okozhatnak még később. Egyes bajok orvoslása költséges lesz, de felhasználhatók az árról szóló tárgyalásokban, vagyis lehet, hogy a felújítás miatt az eladók engednek az árból. Ha olyan ingatlant keres, amelynél felújításra vagy kiterjedt felújításra van szükség, ne feledje, hogy a banki kölcsön megszerzése előtt el kell végeznie a munkát, ezért gondolja át, hogyan fog fizetni érte.

De ha valaki eladni akar egy házat, neki is több dolgon el kell gondolkodnia. Mennyi energiát fogyaszt az otthona? Energiahatékony? Ez a fajta kérdés, amelyet az energia tanúsítványnak kell megválaszolni. Ez egy olyan dolog, amivel mindenkinek rendelkeznie kell, ha ingatlant akar eladni. De mi is az a energia tanúsítvány? A törvény szerint minden újonnan épített, eladott vagy bérelt épületnek energiahatékonysági tanúsítványra van szüksége. Hasonlóképpen, ha venne ingatlant, akkor az ingatlan vásárlásakor vagy bérlésekor feltétlenül ellenőrizze az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványt.

Ez egy képet ad róla, hogy mennyi költséggel számolhatunk az ingatlannál, a földgáz- és villanyszámlák szempontjából. Jó, ha a beköltözés előtt minél többet megtudjon új otthonának energiahatékonyságáról, jó rálátással szolgál arra, hogy a jövőben mennyit kell költenie a házra, akár energia hatékony intézkedésekre, akár az energia számlákra.

Milyen információ található az energia igazolásban? Az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványok hasonlóak az EU energiacímkéihez, amelyeket az elektromos készülékeken, például hűtőszekrényeken és mosógépeknél látni. Az energiahatékonysági tanúsítványok alapvetően az otthonának energiahatékonyságára vonatkozó statisztikák listáját jelentik. Javaslatot is adhatnak arról is, hogy miként javíthatók. Ezek osztályozzák az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást. Két olvasatot kapunk, és az egyik megmutatja az otthonának jelenleg elérhető hatékonysági szintjét, a másik azt javasolja, hogy milyen hatékonysági szintet érhet el, ha még jobb energiahatékonysági intézkedéseket vezetne be.

Energia tanúsítványon a dolgok egyszerűsítése érdekében egy csúszó minősítési skálán zajlik az értékelés, amely egy pillanat alatt összefoglaló információkat szolgáltat otthonának energiahatékonyságáról. Az osztályozási skála színkóddal és ábécé sorrendben van, A és G között. Az A (sötétzöld) nagyon hatékony, és a G (piros) alacsony hatékonyságú. A legtöbb otthon a D fokozat körül jelenik meg, ez az átlag.

Ennek a skálának a relatív pénzügyi következményei az otthoni eladásokra vonatkoznak, ugyanakkor rengeteg egyéb információt tartalmaz, amelyek célja, hogy otthonát zöldebbé tehesse. Ez az információ a következőket tartalmazza: az ingatlan potenciálisan felhasznált energiájának becslése; szén-dioxid kibocsátás; üzemanyag költségek; az értékelést végrehajtó személy adatai.

Ezen információk felhasználásával felmérheti az energiatakarékos fejlesztések hatásait, amelyeket otthonának későbbi újraértékelésekor végez. Ezek a becslések befolyásolják a támogatásra és kifizetésekre való jogosultságát is. Az ajánlások csak útmutató, tehát a jelentés által javasolt változtatások végrehajtására nincs jogi kötelezettség. Ha elvégzi a változtatásokat, akkor javul otthona energiaminősítése, és ezáltal az ingatlan vonzóbbá válik a vásárlók számára. Nem nehéz belátni, hogy a jobb energiateljesítmény értékelés valószínűleg vonzó lesz a leendő vásárlók számára. Ez nem csak azt mutatja, hogy otthonát olcsóbban lehet üzemeltetni, mint egy hasonló méretű, rosszabb besorolású házat, de az emelkedő energiaárak korszakában ennek valószínűleg nagyobb és nagyobb hatása lesz. Az emberek egyre kevésbé akarnak majd egy nem energia hatékony házban élni. Sőt, a hozzáértő vásárlók megismerik az alacsonyabb energia besorolású ház vásárlásának pénzügyi következményeit. A jövőben előfordulhat, hogy az adókat és a támogatást egyre inkább a ház energia minősítéséhez kötik, így egy otthon szén-dioxid kibocsátásának csökkentésének költsége olyan tényezővé válik, amelyet figyelembe kell venni vásárláskor. Ezért hosszú távon is fontos lehet az energia tanúsítvány.

Ha háztulajdonos vagy ingatlantulajdonos valaki, akkor az akkreditált háztartási energiaértékelővel kell felvennie a kapcsolatot ingatlanszintjének értékelése és igazolás bemutatása érdekében. Ha ingatlanügynökkel dolgozik az ingatlan bérlése vagy eladása céljából, akkor már felvehetnek egy háztartási energiaértékelőt. Ellenkező esetben esetleg ajánlhatnak egyet neked.

Szinte minden háznak szüksége van energia tanúsítványra. Az épületnek minden olyan részére, vagy annak egy épületbővítésére, amely saját belső fűtési rendszert használ, tanúsítványra van szükség.

Az energiahatékonysági tanúsítvány minősítése valóban befolyásolja a házárakat, mivel több vásárló is felfedte, hogy hajlandóak akár többet is költeni egy olyan ingatlanra, amely magas besorolást kapott. Noha az emberek egy része elismerte, hogy nem tudja, mit jelent ez a tanúsítvány, új otthon vásárlásakor a megkérdezettek másik fele szerint egy háznak az energia besorolása fontos tényező döntéshozatalban.

Az adatok három további tényezőt mutattak, amelyek miatt az emberek nem vásárolnak ingatlant: az ingatlan, ami sok munkát igényel; sötét és rosszul megvilágított; és kicsi. Úgy tűnik, hogy a jól megtervezett új házak, megfelelő méretű szobákkal, valamint a legújabb szigetelési és energiatakarékos készülékek szabványaival sokkal jobb eséllyel vesznek részt az ingatlanpiacon. Az energia besorolások és az energiahatékonyság szempontjából tudatos vásárlók számára például az energiatakarékos izzókba történő befektetés jelentősen csökkenti a háztartási számlákat, és ezek akár sokkal hosszabb ideig is tarthat, mint más izzók.

Ezeket a szempontokat akkor is jó észben tartani, ha valaki vidéken akar eladni egy ingatlant. Így sokkal sikeresebben talál majd vevőt.