Mama egy vidéki kisvárosban él, Pest megyében. Világéletében haladó szemléletű volt, és dolgos: sose bírt nyugton megülni a fenekén. Így most, hogy nyugdíjba ment, természetesen nem bírta sokáig a pihenést: három héten belül elhelyezkedett a helyi hírportálnál, mint újságíró. Mama ugyanis mindenhez értett, és bár csak pár évig volt újságíró, még az előző, papíralapú korszakban, nagyon szerette. A városkában már régóta ismerik, szeretik, így örömmel vették a jelentkezését a portálhoz; azt találták ki, hogy Mamának egy saját blogot indítanak, ahol írhat az életéről, vagy a város történelméről, szóval ilyen kult és szórakozás vegyesen.

Ezzel az egyetlen egy baj az volt, hogy haladó szellemiség ide vagy oda, Mama az internettel odáig jutott, hogy beköttette a házba, mert úgy olcsóbb volt a tévé és telefon.

Itt jöttem én a képbe: segítettem neki számítógépet választani az elektronikai üzletben, meg mindenféle kiegészítőket hozzá, hangfalat, egeret, majd otthon a beüzemelést követően neki is álltunk a tanulásnak.

Mama lelkes tanítványnak bizonyult, gyorsan megértette, hogyan tud belépni a hírportálon a saját szerkesztő felületére, elmagyaráztam, megmutattam, hogyan tud képeket feltölteni, egyelőre csak alap dolgokat.

Persze ezek után rögtön tudni akarta, hogy mi mindenre jó még ez az „internet”, mire tudja még használni? A közösségi oldalak rejtelmeibe úgy éreztem, ráérek később beavatni, de mivel mindig is nagy mozirajongó volt, elmeséltem neki, hogy bizony a neten is vannak filmek, amiket akkor néz meg, amikor akar, és nem kell hetekig böngészni a műsorújságot, hogy játsszák-e valamikor az egyik kedvencét.

Elsőre húzta a száját, hogy egy ilyen új valamin, mint az internet, biztos nincsenek fent azok a régi klasszikusok, amiket ő úgy szeret. Mondtam neki, hogy tegyünk egy próbált, nézzük meg a weboldalt, ahol én szoktam online filmeket nézni.

A honlapot megnyitva először a legújabb filmekkel találkozunk, mellettük közvetlenül pedig a népszerűekkel. Alattuk a népszerű sorozatok és a legfrissebb epizódok szerepelnek, de Mama inkább filmes, mint soris, így ezzel a részével az oldanak nem foglalkoztunk.

Azonban már a népszerű online filmek között kapásból volt egy ígéretes évszám: 1967. Az összes film ugyanis a moziplakáttal, címmel, megjelenés dátumával, és amennyiben van, IMDb pontszámmal van feltüntetve.

Rögtön rá is kattintottam a filmek menüpont alatt a részletes keresésre, amitől Mama el volt ájulva. Mutattam neki, hogy kereshetünk filmcím, de szereplő, rendező, vagy évszám alapján is, ahogy ő szeretné.

„Nézzük meg a filmeket 1965 és 1970 között – mondta némi töprendés után.  – Több kedvencem is van ebből a korszakból.”

Még csak a 70-es évek végén készült filmeket lapozgattuk, amikor Mama már majdnem sikongatott a boldogságtól. Macskarisztokraták, Love story, Szép lányok, ne sírjatok!… Csupa nagy kedvenc. Mondtam neki, hogy előfordul, hogy nincs még minden film feltöltve, de mondta, hogy semmi gond, de ezeket mindenképp nézzük meg.

Bólintottam, már mutattam neki a dolog menetét. Közben felhívtam rá a figyelmét, hogy ha ismeretlen filmet választ, van lehetősége az előzetest is megnézni. Nagyon örült a lehetőségnek, de közben sürgető mozdulatokkal jelezte, hogy mutassam már, hogyan kell ezt csinálni. A dolog nem egy bonyolult valami, jóval egyszerűbb, mint bejutni a frissen szerzett munkahelye blogfelületére. Csupán be kell jelölnie a kiválasztott film adatlapja alatt, hogy nem robot, majd rákattintani a „film megtekintése online” opcióra. Ekkor a weboldal nyit egy új lapot, ahol a reklám alatt lenyithatóak a linkek. Itt jelezve van, hogy melyik szolgáltatónál érhető el az adott film és milyen nyelven, milyen minőségben. Gyorsan végigpörgettem neki a 3 filmből kettőt, az utolsót már ő intézte. Szerencsére mindegyiknél voltak beküldött linkek, válogathatott kedvére.

Arcán helyes kis félmosollyal nézte a képernyőt, majd felém fordult: láttad te a Love Storyt? Megráztam a fejem; anyukám mesélt már róla korábban, de valahogy sose jutottam el odáig, hogy megnézzem.

„Akkor sipirc a konyhába, popcorn a felső konyhaszekrényben, kóla a hűtőben, de 5 percen belül itt legyél!”

Nevetve felpattantam, és már dobtam is be a popcornt a mikróba, a kólát pedig poharakba töltöttem.

Hát, így tanult meg Mama online filmeket nézni egy vidéki hírportál bloggereként.

És a Love Story valóban zseniális.