Vannak a háznak olyan elemei, amiket egyszerűen nem lehet nélkülözni, különben akár pórul is járhatunk. Most természetesen nem olyan dolgokról beszélek, mint a tető vagy a nyílászárók, hiszen ezek nélkül befejezettnek sem tekinthetjük, sokkal inkább az olyanokról, amik kiegészítő jellegűek, mégis kiemelkedően fontosak. Remek példa erre a kapu és a kerítés, a járda, az autóbeálló, de talán még megfelelőbb az ereszcsatorna. Ez utóbbinak azon túl, hogy elvezeti a lezúduló esőt, védelmi szerepe is van, de erre mindjárt kitérek. A lényeg, hogy mint oly’ sok más dolog esetén, itt is célszerű a tervezést és a telepítést profira bízni, aki tudja, mit és hova kell tenni. Mert hiszen elsőre egyszerűnek tűnhet a csatorna felszerelése, valójában számos olyan buktató lehet, ami miatt akár anyagi károd is keletkezhet! Éppen ezért, ha ki szeretnéd cseréltetni a régit, netán egy vadonatúj házhoz szeretnél friss csatornát felszereltetni, akkor keress a topvizgazfutesszerelo.hu-hoz hasonló képzett csapatot – vagy éppenséggel pont őket!

Mint említettem a tető körül a csatornának nem csak annyi a jelentősége, hogy összegyűjti és elvezeti az esővizet. Persze, ez a fő funkciója, de miért van erre szükség? Nos, azért, mert különben a sok víz mind kontrollálatlanul folyna a tetőről a ház köré, ami heves nyári esőzések idején különösen kellemetlen. Ez hosszú távon akár alá is moshatja az épület alapját, ami idővel a falak megrogyásához is vezethet, azt pedig szerintem senki sem szeretné. Emellett, bár egyre ritkább, de a hóolvadékot is ugyanígy elvezeti, és az nem a ház aljába csöpög. De miért fontos, hogy a csatorna felszerelése megfelelően történjen, és ne csak úgy tessék-lássék módon? Azért, mert akárcsak egy szennyvíz kivezető csatorna esetén, itt is lényeges a megfelelő pozícionálás, dőlésszög.

A víznek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha 4°-nál kisebb az adott felület dőlésszöge, akkor hajlamos megállni. Ezt nagyon régóta tudják az emberek, az ókori rómaiak is eszerint építették meg bonyolult vízhálózatukat, akvaduktjaikat, melyeknek impozáns romait ma is láthatjuk szerte Európában. Ha a víz nem tud elfolyni, túlcsordul, és ugyanott vagyunk, mintha nem is lenne csatornánk. Ezért van szükség a szakértőre, aki felméri és kikalkulálja, hogy hogyan legyen az elvezető rendszer felépítve, milyen gyakorisággal kell kifolyókat beiktatni, stb. Ha magadnak csinálod, könnyen meglehet, hogy hiba csúszik a dologba, és a következő nagy esőnél azt látod, hogy az ereszből mindenhonnan ömlik a víz a semmibe.

Mivel én ugyan vidéken lakom, de még Budapest vonzáskörzetébe, ezért a már említett topvizgazfutesszerelo.hu remek választás volt, ugyanis nekik pont ez a működési területük. Itt egy több mint 30 éve működő cégről beszélünk, akiknek a vízszerelés az egyik fő profilja, amibe természetesen a csatorna felszerelése is beletartozik. Biztos van, aki inkább keres egy helyi bádogost, de az az igazság, hogy az is egy kihalófélben lévő szakma, egyre kevesebben foglalkoznak vele. Így hát úgy voltam vele, hogy minek kockáztatni, megkeresek inkább egy olyan vállalkozást, amelyik rövid időn belül kijön és profin meg is csinálja, nem kell a munkájuk miatt állandóan visszahívni őket. Nekik is érdekükben áll ugyanis a remek végeredmény, hiszen az általuk elvégzett dolgokra garanciát vállalnak. Pontosan erre volt szükségem, és nem is csalódtam bennük. Gyorsak voltak, hatékonyak, különösebb gond nélkül lezajlott a csatorna felszerelése. Így már nem kell aggódnom a csapadék miatt, minden csepp megfelelően el lesz vezetve oda, ahol már nem tud kárt okozni a házamban.