Vidéken lakni nem rossz. Csendes, nyugodt, viszonylag biztonságos, ám azért megvannak ennek is a hátulütői. Például, ha az ember fiatal, és szeretne valahova elmenni, bulizni, vagy csak inni egy sört éjfél után, hát nem teheti meg egykönnyen. Ha bemegy a városba, nincs mivel hazajönnie. Egy nap kb. 3 busz megy. Ha már csak mozizni szeretne, akkor is, vagy másfél órával hamarabb ér oda vagy fél órával lekési a filmet. Hát, bizony ez nem a legjobb. Ezért volt életem legboldogabb napja, amikor kiderült, hogy felvettek az egyetemre, és nem sokkal utána, bejutottam a kollégiumba is. A szüleim nehéz szívvel engedtek el, mégiscsak az egyszem fiúk vagyok, apám már elég idős, így én segítettem a ház körül, a férfi munkákat általában én végeztem. Mint fűnyírás, szerelés, stb. De természetesen megmondtam anyának, hogy szóljon, ha kell segítség, én bármibe segítek neki, amint szól, én azon a hétvégén már utazom is le.

 • Miért, hát nem fogsz minden hétvégén leutazni? – kérdezte.

Hát itt akadtam gondba, mivel időbe telt, amíg megmagyaráztam, hogy mivel 3 és fél óra az út, így én nem akarnám ezt minden hétvégén megtenni oda-vissza, mert attól mérhetetlenül elfáradnék, és különben se lenne időm a sok tanulástól. Jó, kiegyeztünk abba, hogy akkor kéthetente járok haza. Persze lesz ez még így se, hiszen ha zh-t írunk, akkor otthon kell maradjak ugyebár…

No mindegy, szó ami szó, az első évbe nagy nehezen, de belenyugodtak a szüleim, hogy el kell válnunk lassan, de biztosan. És nagy nehezen én is sikeresen teljesítettem a vizsgáimat. De a lényeg az, hogy év végén bejelentéssel tartoztam nekik:

 • Anya, apa! Úgy döntöttem, hogy a nyáron szeretnék elmenni dolgozni.
 • Nagyszerű, fiam! – mondta apám. – Örülök neki!
 • És hova méssz dolgozni, fiam? – érdeklődött anyám.
 • A Bécivel fogok menni, tudjátok, ő az egyik szaktársam, na vele a bicikliboltba.
 • Igen? Ez jól hangzik! Milyen rendes ez a Béci! – mondta anyám.

Éreztem, hogy itt kell erőrukkolni a dologgal:

 • Igen, Béci nagyon rendes! Ő adta kölcsön a jegyzeteit mindig mikor beteg voltam. És azért kezdünk el dolgozni, hogy tudjuk magunknak fizetni a jogsit.
 • De hár miről beszélsz, fiam! – szólt anyám. – Neked van jogsid és tudsz is autót vezetni!
 • Igen, de most motorra akarok!
 • Micsodaa?! – fakadt ki anyám.
 • Erről nem volt szó! – mondta apám.
 • De most szó van! A nagypapa régi motorját meg akarom tanulni vezetni! Most kelle elkezdeni, mert most még nem olyan drága a jogosítvány!
 • Szó se lehet róla! – jelentette ki anyám.
motor jogositvany ár

Na most mi legyen? Tudtam egyébként, hogy hasonlóan reagálnak majd, mint ahogyan reagáltak, de titkon reménykedtem, hogy legalább elgondolkodnak az ügyön. Elkezdtem a neten keresgélni, hogy mégis hogyan tudnám őket meggyőzni, amikor is találtam egy nagyon jó weboldalt, ahol a motor jogosítvány árakról is teljes körű tájékoztatást nyújtottak. Elvégre tudni kell, hogy mennyi az annyi. Ugyanis meglehetősen nehéz kiszámolni, hogy mennyibe is kerül a motoros jogsi. Hiszen iskola válogatja, hogy mennyibe kerül a tanfolyam, és hogy mire ad, és mennyi kedvezményt. Az előbb említett oldal azt is leírja, hogy miket kell figyelembe venni, ha felmegyünk egy motoriskola honlapjára. Az oldal a legalacsonyabb és legmagasabb díjakat mutatja meg. De alapvetően nincs olyan, hogy olcsó vagy drága autósiskola. Van amelyik, pl. a korlátlan jogosítványt olcsóbban adja, mint a többi iskola, viszont az A1-et meg drágábban. Ár alapján nem érdemes következtetéseket levonni, hiszen előfordulhat, hogy egy drága iskolában rosszul oktatnak, míg egy olcsóba jobban, de az is előfordulhat, hogy olcsó húsnak híg a leve. Az biztos, hogy a vizsgadíj mindenhol ugyanannyiba kerül. A KRESZ 4600 forint, a rutinvizsga 4700 forint, a forgalmi pedig 11 000 forint. Ha egy motoros iskola honlapján nézzük az árakat, mindig nézzük meg azt is, hogy belekalkulálták-e ezeket az árakat, mert elképzelhető, hogy ez nincs benne, és 20 300 forint azért mégis csak számít.

Aztán az oldal sorra veszi a motoros jogosítvány típusokat és az árakat. Az A korlátlan kategóriával kezdi. Ez a legnépszerűbb kategória, hiszen ezzel bármekkora motort el lehet vezetni. Én is ezt szeretném elérni, csak ugye még nincs meg a megfelelő minimum életkorom hozzá. Kíváncsiságból azért megnéztem itt is az árakat. Átlagban 120-130 000 forint között mozog a tanfolyam ára a vizsgákkal együtt legalább, de ez az összeg felmehet 150 000 fölé is. Természetesen, ha van A1-es vagy A2-es jogosítványa az illetőnek, akkor nyert ügye van, hiszen így azért kap kedvezményeket.

Aztán néztem az A2-es jogosítványokat és nagyon megtetszettek, mert itt csak 18 év a korhatár, ami ugye megvan, és vezethetek 48 lóerős motort vele. Az A2-es jogosítványból csak tavaly 1705 darabot állítottak ki. Ez kb. százzal töb, mint az azt megelőző évben. Nem semmi! Ez átlagosan 120-140 ezer forint között van, de elméletileg lehet olyan jó motoriskolát is találni, ahol 90 ezer forintból megvan. Ezt nyáron akár három hét alatt is meg lehet keresni! És természetesen itt is adnak árengedményt, ha már van az illetőnek a1-es motorjogsija.

Az A1-es motorjogsik 80 ezertől kezdődnek és 120 ezer forintig mennek el. Ennél kedvezményt jelent a B kategóriás jogosítvány. Hmm… hiszen nekem az van! Bizony! Elméletileg ezzel 30-50 ezer forintig is levihető a jogsi ára. Ez tényleg nem sok! Fel is hívom Bécit, hogy ne aggódjon, mivel egy csomó pénzt eltehetünk fesztiválra is. Azonban ezután jött még az a rész, amit nem vettem számításba! A motoros cuccok. Mert nem elég egy motorosnak a jogsi és maga a motor, motoros ruházatot is kell vennie, mert csak úgy lehet biztonságosan motorozni. És azok nem olcsóak, ha jót akarsz venni! Szerencse, hogy az előbb említett oldalon le lehet tölteni kuponokat, amelyek a SHOX áruházba érvényesek. A kuponok letöltéséért egyébként nem kell mást tenni, csak feliratkozni a hírlevélre, amin mindig küldenek tájékoztatást a legújabb akciójukról. Az oldalon azt is mondták, illetve írták, hogy nyugodtan menjünk el hozzájuk, ne csak vásárlásért, hanem tanácsadásért is. Mert szívesen segítenek motoriskolát választani, és minden kérdésre szívesen felelnek. Na, gondoltam ez lesz a jó hely, hogy elvigyem oda a szüleimet és talán ők meg tudják győzni őket, hogy a motorozás egyáltalán nem veszélyes, ha az ember betartja a szabályokat. Sokáig győzködtem őket, de végül belementek abba, hogy ellátogassunk a SHOX áruházba.

El is mentünk, és a szakemberek tényleg szívélyesen álltak segítségünkre. Szinte pár perc alatt felfogták, hogy mi a szitu: én akarok jogsit, de a szüleim ódzkodnak tőle. Próbáltak kedvesen hatni a szüleimre, hogy nyugodtan bízzanak meg bennem, de azért nem voltak túl rámenősek. Pont annyit mondtak, ami után anyám így szólt: még átgondolom. Nekem ennyi teljesen elég! Tudom, hogy ezután a félelmén túl győzni fogom a belém vetett bizalom!