lakossági napelem pályázat 2019

Én mindig is a vidéki élet nagy pártolója voltam. Vidéken születtem és gyerekkorom nagy részét ott töltöttem. Az volt ám az igazi gyerekkor! Mindig mentünk a játszótérre a falubeliekkel. Nem volt más szórakozási lehetőség csak az a játszótér, meg egy kis tó, ahol bokáig ért a víz, és nyáron meg lehetett mártózni benne. De körülbelül ennyi. Vasárnap járt a fagyiskocsi, néha nyitva volt a kisbolt is, de nem egész nap, nem ám, naponta pár órára nyitott ki, és ha kellett valami, mindenki akkor vette meg. Akik tehetősebbek voltak, azok a szép kocsijukkal jártak be a városba és vettek mindig tartós élelmiszert, szép, divatos ruhákat, de mi falubeliek magunknak termeltük az élelmet, volt aki disznót tartott, s lehetett venni tőle húst, a ruhákat pedig egymásnak adogattuk, ha kinőtte a gyerek. Így éltünk boldogan. Igaz csöppnyi fizetésből, de akkoriban szinte mindenkinek annyi volt, így nem is nagyon számított, ha valaki megszorult, segítettünk rajta, s ő mindig meghálálta mikor jobb sora lett.

Aztán pedig minden elromlott, mikor beköltöztünk a városba. Nem éreztem jól magam. Igaz, itt találtam meg életem szerelmét, de őt is sikerült rávennem, hogy költözzünk ki vidékre. A páromnak végtére is tetszett az ötlet, s megígérte, hogy a házasság után veszünk egy szép házat vidéken. Kaptunk is jó áron, de kicsit fel kellett újítani. Aztán az új szomszéd, Terka ajánlotta, hogy a 2019-es lakossági napelem pályázat keretében lehet igényelni hitelt.

  • 0%-os a hitel, éljetek vele mindenképp. – mondta Teca. – Nézz csak föl a tetőnkre.
  • Azta! – mondtam.
  • Látod?! Napelemek! Azóta nincs villanyszámlánk, és ráadásul energiatakarékos! Még hogy a vidékiek elavultak, látod, látod?!
  • Látom! Jól néz ki. Igazán modern, szép házatok van.
  • Nektek is lehet! Mi tavaly pályáztunk és kaptunk egy csomó pénzt. De idén is meghírdetik! 500 ezer és 10 millió forint pénzösszeg között igényelni. A futamidő maximum 20 év lehet!

Mi rögvest meg is néztük az interneten, hogy tényleg van-e ilyen pályázat. És van! A napelempalyazatok.hu oldalon minden fontos információ fellelhető. A több, mint 100 milliárdos keretösszeg felét magánszemélyeknek adják. Az igényelt összegből, ami valóban 500 ezer és 10 millió forint között lehet, lehet venni napkollektort, hőszivattyút, hőszigetelésre is lehet költeni, egyszóval mindenre, ami energiahatékonnyá teheti a háztartást. Ez a napelem ötlet nekünk nagyon megtetszett. Hosszú távú és megtérülő befektetésnek tűnt.

Nyomban rá is kattintottunk az árajánlatkérésre és fel is vettük a kapcsolatot a szakemberekkel. Ők mondták, hogy szükség van egy előzetes kiszállásra, hogy felmérjék, hogy alkalmas-e a házunk napelem kiépítésére. Megnyugtattak, hogy ne aggódjunk, mert általában a legtöbb ház alkalmas a napelem rendszerre. De természetesen mindent szakszerűen ellenőrizni kell, hogy később se legyen gond belőle. Mi természetesen egyet értettünk ezzel, mivel láttuk, hogy nem kezdőkkel, hanem profikkal van dolgunk.

Elég hamar találtunk megfelelő időpontot, és a szakemberekkel együtt kimentünk felmérni a házat. A jóslat beigazolódott, a mi házunk is alkalmas napelem rendszer kiépítésére. A tető szerkezetünk stabil és a tájolás is megfelelő. Ezt követően mondtak egy összeget, amit korrektnek és elfogadhatónak találtunk. Ezt követően pedig részt vettünk a pályázaton. Az összeget megkaptuk, és a napelem rendszerre fordítottuk. A szakemberek kimentek dolgozni és elég jól és gyorsan dolgoztak. Azonban nem siették el a munkát, mert ők is tisztában voltak vele, hogy ez a munka életreszóló, a mi életünkre.

Az elkészült napelem rendszer jól nézett ki, nagyon, és tényleg jól működőnek bizonyult. A modern eszközök és a jó felszerelés pazar látványt nyújtott. A villanyszámlától immár mi is elbúcsúzhattunk és tettünk egy lépést a jövő felé!