Vidéken bizony, minden más. A pestiek tapasztalatom szerint minden más város, ami nem Budapest az vidék. De én elárulom, ez nem így van. Vidék az teljesen más, mint mondjuk Szeged. Vagy akár Kecskemét. Méghozzá annyiban, hogy vidéken nincs semmi. Nincs mozi, se színház, nincs pláza, csakis egyedül a nagy semmi van. Vidékre nem jut el semmi. Még a divat se. Mindenki a nagy tesók által levetett göncöket hordja, és még aki úgy gondolja, hogy divatosan is öltözködik, az is valójában csak a tavalyi divatot követi. Na de, a napelem az hozzánk is eljutott. Mert bizony egy vidéki számára is fontos a környezet, hiszen egy vidéki talán jobban is tudja, hogy mindenünk amink van, az a természet ajándéka. Mindent a természettől kaptunk. Így hálával tartozunk a természetnek.

És nem kizsákmányolással! A napelem rendszer azért fontos, mert egyrészt hosszútávon iszonyat jó befektetés. Elvégre, még ha hitelt veszünk is fel, az előbb-utóbb lejár. Viszont akinek nincs napelem rendszere, annak a villanyszámlát mindig is fizetni kell. Mindig! Míg akinek van napelemrenszere, az elbúcsúzhat a villanyszámláitól. Hiszen a napelem a napsugárból nyeri a hőt, és egy átalakítón keresztül juttatja el a háztartási eszközökbe. Így bár igaz, hogy csak nappal tudja elnyelni a hőt, ekkor ugyanis annyi hőt nyel el, hogy az éjszakára is elég. Így jön ki nullára a villanyszámla.

Na de hogyan is működik ez? Ha napelemet szeretnénk, vagy éppen csak érdeklődünk, érdemes ellátogatni a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol mindent megtudhatunk, és a napelem áraknak is utána nézhetünk. Aztán, ha már elolvastuk ezt a részt, elég hosszú, akkor rendesen kikupálódtunk napelem rendszer ügyileg. Ilyenkor kérjünk árajánlatot. Ha erre megyünk, és megadjuk az adatokat, akkor felveszik velünk a kapcsolatot, és nem sokára ki is jelölhetünk egy időpontot, amikor is a szakemberek kijönnek, és megnézik, hogy alkalmas-e a házunk napelem rendszer kiépítésére. Ilyenkor mindent ellenőriznek, ami elég fontos lépés a későbbiek folyamán. Ha új építésű a házunk, a tetőszerkezetünk stabil, és nem árnyékolja be semmi, akkor lényegében megnyugodhatunk, hiszen valószínűleg minden rendbe lesz. Ám ha ez még sincs így, akkor se aggódjunk, például ha a tetőszerkezetünk nem elég stabil, vagy túlságosan árnyékos, akkor a földre egy tartó segítségével is el tudják helyezni a napelemet, csak nyilván ez plusz költségbe fog majd kerülni a későbbiek folyamán.

Ezen lépések után mondani fognak egy árat, amit mi vagy elfogadunk vagy nem. Ha mégse fogadjuk el, akkor sincs további kötelezettségünk, és legalább a későbbiek folyamán ha mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk napelemet, egy procedúrával kevesebb dolgunk van. Tehát szerintem mindenképpen megéri napelemre váltani, hiszen nem csak a földünknek, hanem a pénztárcánknak is jót tehetünk!

Bátran ajánlom vidékiek számára is ezt a lehetőséget, sőt, a vidékiek talán még jobban ki tudják használni, hiszen több a kertes ház, és több a hely is, mint például Budapesten. Ha a napelem számára még nincs is jó hely, könnyebb, sokkal, de sokkal könnyebb kiépíteni! És ha később el is akarnánk adni a házat, egy napelemes házért jóval többet kérhetünk, mint egy kevésbé modernért. És én úgy veszem észre, hogy mivel talán egyre több a nagycsaládos ember, így egyre népszerűbb hely lesz vidék is, hiszen egy nagyobb családdal rendelkező valaki inkább választja vidéket. Max bejár Pestre dolgozni, de a gyerekeknek szerintem kell az udvar. Legalábbis én így gondolom!