Már jó pár éve vidéken élek, szóval ismerem a körülöttem élő emberek problémáit. Nem titok az, hogy vidéken sok idős ember él, és nekik nem a legjobb az egészségük. Ezért próbálok ezen az oldalon is olyan tippeket megosztani, amivel megelőzhetőek a különböző bajok. Pedig például a csont egészségének védelme könnyebb, mint gondolnád. Befolyásolhatja az étrend, a testmozgás és más életmódbeli tényezők a csonttömeget.

A csontok sok szerepet játszanak a testben – biztosítják a szerkezetet, védik a szerveket, rögzítik az izmokat és tárolják a kalciumot. Noha gyermekkorban és serdülőkorban fontos az erős és egészséges csontok felépítése, felnőttkorban is lépéseket tehetünk a csontok egészségének védelme érdekében.

Miért fontos a csontok egészsége? A csontok folyamatosan változnak – új csont készül és a régi csont lebomlik. Amikor fiatal vagy, a test gyorsabban hoz létre új csontot, mint lebontja a régi csontot, és növekszik a csonttömeg. A legtöbb ember a csontok csúcstömegét 30 éves kor körül éri el. Ezt követően a csont átalakulása folytatódik, de valamivel több csonttömeg veszít, mint amennyi növekszik.

A csontritkulás kialakulásának valószínűsége – amely egy olyan állapotot okoz, amely a csontokat gyengévé és törékenyé teszi – attól függ, hogy mekkora csonttömeg érhető el a 30 éves kor elérésekor, és milyen gyorsan veszítjük el azt követően. Minél magasabb a csonttömeg csúcs, annál több csont van a „bankban”, és annál valószínűbb, hogy öregedéskor osteoporosis alakul ki.

Számos tényező befolyásolhatja a csontok egészségét. Például az étrend kalciummennyisége. Az alacsony kalciumtartalmú étrend hozzájárul a csontsűrűség csökkenéséhez, a csontok korai elvesztéséhez és a törések fokozott kockázatához.
A fizikai aktivitás is számít. A fizikailag inaktív embereknél magasabb az osteoporosis kockázata, mint az aktívabb társaiknál. Dohány és alkohol fogyasztás is növeli a kockázatot. A kutatások szerint a dohányzás hozzájárul a gyenge csontok kialakulásához. Hasonlóképpen, naponta egynél több alkoholos ital fogyasztása nők számára vagy napi két alkoholos ital fogyasztása növeli az osteoporosis kockázatát.
A nem is számít. Nagyobb az osteoporosis kockázata, ha nő vagy, mert a nők teste kevesebb csontszövetet tartalmaznak, mint a férfiak. A tesz mérete meg a súly is egy szempont. Fennáll a veszélye, ha rendkívül vékony vagy és kicsi a testváz, akkor előbb csökkenhet a csonttömeg. A kor is fontos tényező. A csontok vékonyabbá és gyengébbé válnak az öregedéssel.

Ezért én már most elkezdtem szedni olyan étrendkiegészítőt, ami segíti a csont és a porc egészségét. Ilyen például a proenzi 3. Én ezt online szerzem be, a Prevenció patika oldaláról. Így sokkal könnyebben hozzájutok. Ez azoknak is jó lehetőség, akik már öregek, és nem nagyon mozdulnak ki otthonról. Vidéken meg még nagyobb előny az, ha valakinek nem kell bemennie a városba, hanem meg is rendelheti a készítményt.